Min livshistoria!

Året 2019 blev ett jävla år...

Storyn om Cancer tumören som finns på 100 språk

Jag heter Författare Jesper Persson och har tyvärr fått Cancer i halsen, klass 3 som stör mig och har skapat en enorm smärta., men först vill jag att ni ska få en bättre kunskap om mitt liv.

Jag hade precis fått en stroke och började rätta till mitt liv och redan nu kunde jag sluta berätta om allt jag varit med om inom sjukvården, men ni alla ska veta om detta, fast det smärtar.


Som sagt:

Jag hade fått en allvarlig stroke och började rätta till saker i mitt liv, när den kvinnliga doktorn ville att jag skulle göra en ny undersökning. Hon hade en manlig läkare med sig och det gjorde mig misstänksam. Hon började ställa  frågor innan undersökningen, och därefter sa hon att hon talat med sin läkarkollega och de båda var överens om att jag skulle ta en ny röntgen för de vill vara säkra.

Redan nu undrade jag verkligen vad det var, de skulle ju bara se på blödningen i min hjärna,  och även om jag vet att läkare måste vara hundra procent säkra så var det inte så konstigt för mig. Det var när min läkare sa att de hade hittat en större knuta i min hals, som gjorde att världen slutade snurra och för att inte tala om alla försvarstal jag sa till mig själv, för jag tänkte i mitt sinne att detta måste vara en förkylnings knuta. 

Den kvinnliga läkaren ville att jag skulle gå till röntgen direkt och det gjorde  mig inte mindre misstänksam, men jag hade bestämt mig för att ta den röntgen, fast den skapade mycket tankar hos mig.

Efter en timme var jag röntgad.

Jag fick åka hem efter denna och det var tyst i bilen, jag ville ju bara veta resultatet, men fick snällt vänta på att få veta.

Efter 2 dagar ringde Överläkarens sekreterare och berättade att jag kunde träffa Överläkaren på Onkologen.


Onkolog är cancerläkare, vilket betyder specialistläkare som är specialiserad på cancersjukdomar. En onkolog arbetar med att behandla cancerpatienter, men kan även arbeta som forskare och undersöka bland annat ärftlighet. Källa Läkaretidningen


Ansvarsnämnden har till och med uttalat att besked om cancer inte ska lämnas per telefon [7]. Ändå är det mycket vanligt. Överhagens egen enkät visar på ca 20 procent för MS-besked. I cancersammanhang brukar siffran 30 procent anges som vanlig. Källan Läkartidiningen


Efter samtalet jag mottog från denna sekreterare, kändes det som mitt liv stannade till och fast det kändes så, var jag tvungen att ta mig igenom ett dygn till innan jag fick veta resultatet, men det var en tung känsla jag hade och inte att förglömma en sömnlös natt.

Det var onekligen svårt att sluta tänka på den knutan som fanns i min hals och lovade mig själv att bara tänka positivt, oavsett vad beslutet blev.


Redan på morgonen kl 10.00 var det dags att få veta sanningen. Jag kommer inte ens ihåg att jag varit vid kassan och betalat för läkarbesöket.  Efter jag varit vid kassan fick jag gå till väntrummet för att sätta mig.

Där satt olika sorters personer. Mina vänner frågade om de skulle gå med men, nä, för jag var hård som granit så något medlidande behöver jag inte tänkte jag i ett svagt ögonblick.
Överläkaren kallade mitt namn i väntrummet, det kändes som dödens korridor stod i vänsalen, snabbt följt av Onkologen.

Jag gick mot läkaren som pekade mot andra rummet och hälsade mig välkommen när jag kom in. Läkaren verkade trevlig och berättade om de  många prover som de hade undersökt under tiden.

Onkologen började med att säga att de nu visste att det var en tumör, men visste inte vilken det rörde sig om och ville ta fler tester.

Redan efter han hade sagt dessa ord om tumör slutade jag lyssna, det var som om jag såg hans läppar röra sig men fattade inget vad han sa.

Men han sa att jag skulle bli kallad för provtagning. Jag såg bara Onkologens hand röra sig för att ge mig en servett då mina tårar hade  börjat rinna ner från mina ögon. Det kändes för jävligt,  Onkologen försökte trösta mig och få mig att tänka positivt, men för egen del var det meningslöst.


Jag sa hej till  Onkologen och skulle gå förbi väntrummet,  jag kände att tårarna började komma och det ville jag inte bjuda de personer på i väntrummet. Jag gick bort till toaletten som låg utanför väntrummet och det kändes som en explosion av tårar och jag kunde knappt låsa dörren. För nu jävlar kom det verkligen tårar, och det var svårt att hålla borta ljudet då personerna bara satt ett stenkast där ifrån.


Efter jag torkat tårarna skulle jag gå ut från väntsalen och försöka undvika alla personer som var där med mina rödsprängda ögon. Det var ju när jag skulle gå ut som jag kom på den lappen där läkaren skrivit ner, vad jag hade drabbats av. Jag tittade på den och såg åter igen ordet tumör och det gjorde att jag ville sluta läsa.

Jag tog hissen ner dit där mina vänner stod och de ville nog veta hur det gått, de visste att jag hade väntat länge på att få veta resultatet.
Mina vänner visste redan när de såg mig att det inte var okej, så ingen sa något.
Det var som om blickar sa mer än tusen ord

Vi skildes åt och var en åkte hem, men för mig började tankarna slå rot och de lös ju inte direkt från sin frånvaro.

Senare på eftermiddagen sitter jag i en stol ute på en större äng och stirrar i intet när det kommer en hund med viftande svans fram till mig och sedan hörde jag bara en röst som sa: Är det okej?  Det var min vän som bara ville försäkra sig att jag mådde bra. Jo, det är det. Svarade jag.

Hans hunds svans var glad men det verkade som hunden försökte trösta mig genom att lägga nosen på mina byxor, hundar kan känna känslor och det hjälpte bara han tittade på mig.

För mig hade ju inte resan börjat än, jag skulle ta nytt prov och skulle få en kallelse.

Det skulle dröja tills nästa månad innan jag fick en kallelse. Det blev ett smärtsamt möte på sjukhuset där jag fick börja med att ligga på en säng med bar överkropp, som de senare täckte över med en filt.
Vidare skulle jag bara vänta tills läkaren kom, under tiden berättade en sköterska hur händelseförloppet går till. Hon berättade att  läkaren skulle köra in en ganska lång nål i min hals, för att suga ut vätska  så de fick veta vilken tumör jag hade.

Denna vätska kom en annan sköterska och hämtade då den skulle analyseras radioaktivt.

Det var därför viktigt att sköterskan kom och hämtade vätskan direkt efter när läkaren tagit provet.

Tyvärr blev det för lite vätska, så jag tvungen att göra processen en gång till. Köra in en ny nål i halsen och det gör enormt ont. Jag hoppades bara att  sköterskan fick tillräckligt med vätska denna gången. 


Några dagar sedan skulle jag träffa läkaren ( Onkologen ) för att få svaret. De var klart man ville veta efter all denna väntan och nu var dagen kommen, nu skulle jag få veta.
Informationen var tydlig,
jag hade fått en klass 3 tumör.

Självklart ville jag veta vad detta betyder?

Onkologen berättade att det finns 5 olika klasser, och de farligaste var ju 4-5 och de var direkt dödliga, men jag hade klass 3 och det betyder att de inte visste om den skulle växa eller inte.

För min egen del ville jag bara veta och fick nöja mig det svaret och ett stort frågetecken. Jag kan idag säga att tumören bara växt en millimeter i min hals, men det sitter trots där och jag måste lära mig att leva med den.

Många kanske anser att jag skulle be alla personer om ursäkt för det liv jag levt, och som jag själv kan tycka vara för jävligt, allt det som inträffade och alla personer som kommit i kläm.  Att bara be om ursäkt skulle bli respektlöst för de jag utsatt personer för, därför gör jag inte det.

Som tröst kommer jag att föreläsa för ungdomar om kriminalitet och att brott är helt fel väg att gå.

Sen vill jag klart ge mina egna barn en medalj som kallar mig Pappa, fast jag inte är värd det.


Längst ner ser ni en logga till Ungcancer de är värda att stödja dessa personer och hoppas ni även gör det. Tryck på loggan så

kommer ni direkt dit.

Tusen tack för ni tog er tid att läsa delar av mitt liv.


Med vänliga hälsningr

Författare Jesper Persson


 

Vad är cancer?


Cancer är ett samlingsnamn för många olika sjukdomar. De har olika symtom och behandlas på olika sätt. Möjligheten att bli av med dem varierar också. Men en sak är lika: Cancersjukdomarna uppstår på grund av att en eller flera celler förändras och utvecklas till cancerceller.

Cancerceller förökar sig okontrollerat. Till slut kan en cancertumör ha bildats. Cancertumören kan vara i vägen eller på andra sätt hindra kroppen från att fungera som den ska.

Det finns också godartade tumörer som inte är cancer. Du kan läsa om godartade tumörer här.

Det börjar med celldelningen


Förstora bilden

När cellen ska dela sig fördubblar den hela sitt innehåll och blir till två celler.

Allt i kroppen är uppbyggt av många miljarder celler.

För att kroppen ska kunna växa och fungera, måste cellerna kunna dela sig så att nya celler bildas. Det är också ett sätt att ersätta skadade celler.

För det mesta fungerar celldelningen som den ska, men ibland kan det bli fel. Ibland beror felet på en skada i vissa av generna i cellens kärna.

Generna styr celldelningen

Generna styr vad cellerna ska göra. Generna styr också över celldelningen.

Generna är en del av arvsmassan, som också kallas DNA. DNA är tätt packat i 23 par kromosomer som finns i kärnan på varje cell i kroppen. Kromosomerna ärver du av dina genetiska föräldrar – en uppsättning gener från vardera föräldern i varje par kromosomer.

Vissa gener styr när cellen ska dela sig och hur cellen ska dela sig. Andra gener styr när cellen ska sluta dela sig. Det finns också gener som styr när cellen behöver åtgärda en skada så att skadan inte förs vidare vid nästa celldelning.

Men ibland finns skadan i just de gener som ska styra cellens delning eller förmåga att åtgärda en skada. Det kan leda till cellförändringar, som kan utvecklas till cancer.

Här kan du läsa mer om celldelning och hur cellen är uppbyggd.

Från cellförändring till cancer

Det kallas cellförändringar när många celler i ett område i kroppen fungerar annorlunda på grund av skador i generna.

Många cellförändringar stannar av innan de leder till cancer. Men ibland fortsätter de förändrade cellerna att dela sig. Då kan det bli nya skador i deras gener.

För varje ny skada fungerar cellerna allt mer annorlunda. Så småningom har cellerna så många skador på generna att de har blivit cancerceller.

Cancerceller har några typiska kännetecken:


  • De slutar att fungera som de ska.
  • De slutar att samverka med omgivningen.
  • De förökar sig okontrollerat.
  • De dör inte när de borde för att ge plats åt nya celler.
  • De kan växa in i närliggande vävnader och efter ett tag sprida sig till andra delar av kroppen.


Cancerceller bildar oftast en knöl som kallas cancertumör. Det finns cancersjukdomar där cancertumörer inte bildas, till exempel leukemi. Leukemicellerna orsakar ändå skada genom att tränga undan andra celler så att blodet inte kan bildas som det ska.

Det tar olika lång tid för cancer att utvecklas. Det kan till exempel bero på var i kroppen cancern börjar. En del gånger går det flera år från de första genskadorna tills cancern upptäcks. Andra gånger går det fortare.

Cancer utvecklas i olika faser

Utvecklingen från vanliga celler till cancer brukar delas in i ett förstadium och fyra faser:


  • Förstadiet, hyperplasi.
  • Första fasen, dysplasi.
  • Andra fasen, cancer in situ.
  • Tredje fasen, invasiv cancer.
  • Fjärde fasen, spridd eller metastaserande cancer.


En fas behöver inte leda vidare till nästa fas. Förändringarna kan stanna av. Det gäller särskilt förstadiet och den första fasen.

Förstadiet eller hyperplasi – cellerna blir fler

I förstadiet ökar cellerna i antal men beter sig som vanligt. Det kan vara ett förstadium till cancer, men behöver inte vara det. Kroppen klarar oftast av att ta hand om förstadier.

Första fasen eller dysplasi – cellförändringar

I den första fasen är cellerna flera. De börjar förändras till utseendet och tappa sin ursprungliga funktion. Sådana cellförändringar går att se med mikroskop, till exempel om du har lämnat ett cellprov från livmoderhalsen eller i ett vävnadsprov från exempelvis ett födelsemärke. Cellförändringar kan ibland stanna av.

Andra fasen eller cancer in situ – cancer som växer på en avgränsad plats

I den andra fasen är cellerna så förändrade att de har blivit cancerceller. In situ betyder på plats och innebär att cellerna fortfarande växer på ett och samma ställe. De tränger inte in i andra vävnader eller organ.

Tredje fasen eller invasiv cancer – cancer som tränger in i vävnad runt omkring

I den tredje fasen har cancercellerna förändrats ännu mer. De rör sig och tränger in i organ och annan kroppsvävnad som ligger runt omkring.

Fjärde fasen eller metastaserande cancer – cancer som sprider sig till andra delar av kroppen

I den fjärde fasen tar sig cancercellerna ut i blodkärlen och lymfsystemet och sprider sig på det sättet till andra delar av kroppen.

Mer om metastaser

Celler som sprider sig från en cancertumör till andra delar av kroppen kan bilda nya cancertumörer. De kallas dottertumörer, eller metastaser. Metastaser uppstår oftare i vissa organ än i andra, till exempel lymfkörtlarna, lungorna, skelettet, levern och hjärnan. Det är olika för olika cancersjukdomar.

Tumörstadium och tumörgrader

Det finns olika ord för att beskriva sjukdomen.

Ordet tumörstadium beskriver cancerns utbredning. Tumörstadierna överensstämmer ungefär med de olika faserna.

Ordet tumörgrad beskriver hur förändrade cellernas egenskaper är. Det kan till exempel vara hur snabbt cellerna växer och hur annorlunda de har blivit.